Paddenstoelen zoeken

Elk jaar in oktober, na de eerste regenbuien, wordt er weer door menig Spanjaard gezocht naar de lekkerste paddenstoelen.

De Pyreneeën zijn zeer goede plek om paddenstoelen te vinden. In het gehele berggebied komt men een grote diversiteit aan paddenstoelen tegen. Hierdoor worden veel liefhebbers van paddenstoelen en professionals aangetrokken.Mand met paddenstoelen

Het grootste gedeelte van de Pyreneeën heeft een continentaal klimaat en de vruchtvorming loopt daardoor vanaf mei tot oktober/november. Aan het eind van de zomer is het hoogtepunt en kunnen de liefhebbers hun manden vullen met de verschillende paddenstoelen.

Ook in de bergen van de provincie Huesca is een grote verscheidenheid aan paddenstoelen maar de meest geliefde is natuurlijk de truffel, die na de najaarsregens in de uitgebreide bossen verschijnt. Op Wikipedia vindt u meer informatie over de truffel en hoe deze vroeger gezocht werden met behulp van varkens. Het blijft overigens goed opletten bij het plukken van de paddenstoelen want er staan ook genoeg giftige.

Voor de kenners onder ons, in de vallei van Benasque en in de het gebied Sobrarbe vindt u onder andere de Clitocybe geotropa, Macrolepiota procera, Phaeolepiota aurea, Lyophillum.
In het gebied rond Laspaúle (Ribagorza) hebben ze de productie van paddenstoelen vercommercialiseerd door middel van een vereniging. Naast micrologische cursussen, kan men bij deze vereniging ook paddenstoelen plukken onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. In deze streek vindt men hoofdzakelijk Rovellón.
De truffels vindt men vooral in de gebieden van Albarracín, Javalambre en Gúdar (Somontano).

De laatste tijd neemt de waardering voor de zwammen toe. Door de intensieve pluk veroorzaakt dit echter regelmatig problemen voor het natuurbehoud (de bosgrond). Er bestaan in sommige gemeentes initiatieven om bepaalde productieve gedeeltes af te schermen en daarmee een reserve te creëren maar deze initiatieven zijn nog in eerste ontwikkeling.