Home - Weetjes - Nieuws

Nieuws

Weetjes rond de heilige San Antonio


Op 17 januari wordt de naamdag gevierd van de christelijke heilige San Antonio Abad. San Antonio staat bekend als de vader van het kloosterleven. Hij werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Antonio gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid terug in de woestijn. San Antonio Abad
Later voegden andere christenen zich bij hem en zo werd een van de eerste gemeenschappen van monniken gevormd. Omdat hij de eerste monnik was die vele volgelingen kreeg is hij bekend als de vader van het kloosterleven.

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De leden van de naar hem vernoemde verpleegorde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

In Spanje wordt in januari San Pablo Ermitaño (15), San Antón (17) en San Vicente (22) gevierd, alle drie een heilige met een lange baard. Januari is over het algemeen ook de koudste maand van het jaar. Daarom wordt er gezegd dat de heiligen de kou meenemen in hun lange baarden.

In bijna elk dorp wordt de avond voor San Antonio grote kampvuren gemaakt. Het dorp komt bij elkaar bij het vuur om te eten en drinken. Van oudsher at men gebakken aardappels. Het is ook eigenlijk ondenkbaar dat er een feest is in Spanje zonder eten.

San Antonio wordt ook wel beschouwd als de beschermheilige van de huisdieren. Er wordt verteld dat er een keer een wildzwijn met haar blinde biggetjes bij hem kwam en dat hij de blindheid van de jonge wilde zwijntjes heeft genezen.
In ons dorp La Puebla de Castro is het op 17 januari daarom mogelijk om je huisdieren te laten zegenen door de pastoor.

In veel dorpen is het tevens de traditie om eten in te zamelen die later op de dag geveild worden in het dorpshuis. De opbrengsten zijn voor de kosten die de parochie heeft. De pastoor van La Puebla de Castro zit bij ons aan de tafel van de veiling en hij gaat messtal met een glimlach om zijn mond de deur uit.

15 januari 2011

Nocte festival in GrausFestival Nocte in Graus


Ook dit jaar kunt u in Graus weer het leuke straatfestival Nocte meemaken, van 7 tot 10 juli.
Het is een internationaal festival met dans, theater, circus en muziek dat in het historische centrum van Graus plaats vindt. De artiesten komen grotendeels uit Spanje maar er zijn ook Franse artiesten en een Belgisch en een Ierse groep. In totaal zijn er 25 optredens door 23 groepen. De voorstellingen voor de kinderen zijn op het begin van de avond en aangezien de optredens elkaar opvolgen hoeft u niets te missen.

Op de site van Nocte vindt u het programma. Bovendien is het erg leuk om de foto’s van de afgelopen jaren te bekijken (Galaría Fotográfica).

Gedurende dit festival is er ook een onafhankelijke markt (MIDA) van ontwerpers van kleren en accessoires (MIDA). De ontwerpers zijn Aragonees en zij tonen hier hun unieke creaties en trends. De MIDA wordt op 9 juli gehouden.

30 juni 2011

Het wijnfestival van de Somontano

Zoals elk jaar wordt in augustus het wijnfestival gehouden in Barbastro. Vier nachten met wijn, tapas en muziek! ook overdag is er ruime gelegenheid om de verschillende wijnen uit de streek Somontano te proeven.
De Somontano heeft sinds 1984 de DO status en middels dit festival worden niet alleen de wijnen van de streek gepromoot maar ook de gastronomie en de cultuur.

Het festival vindt plaats van 4 t/m 7 augustus. Elke nacht is er een optreden van een bekende (in Spanje) artiest. Vanaf 9 uur ‘s avonds kunt u bovendien genieten van een uitgebreid assortiment van wijnen die geserveerd worden met heerlijke tapas. Overdag kunt u een wijnproef cursus volgen, bodegas bezoeken of gewoon genieten van de omgeving.
Het exacte muziekprogramma wordt 6 juni bekend gemaakt. Meer informatie vindt u op de site Ruta del Vino Somontano.

31 mei 2011

Gieren kijken in Santa Cilia de PanzanoGieren voeren in de Siera de Guara

In de oude klokkentoren van de kerk van Santa Cilia, in de Sierra de Guara, is een museum (natuuronderzoek) en informatie centrum waar u vogels kunt observeren. Het centrum ligt vlakbij de plek waar de gieren gevoerd worden. In het museum zijn o.a. video’s te zien van het voeren van de gieren, de lammergieren, aasgieren, arenden en de vale gieren en ongekende opnames over de evolutie van deze vogels.
Echter vanuit het uitkijkpunt, het hoogste punt van het dorp, kunt u de gieren in het echt observeren. Het meest indrukwekkende is natuurlijk wanneer de gieren gevoerd worden. Informatie over het museum, de ligging en de openingstijden vindt u op het blog http://santaciliadepanzano.blogspot.com.

In Santa Cilia de Panzano worden de gieren, voornamelijk de lammergieren, al 30 jaar gevoerd door José Manuel Aguilera, voorzitter van het fonds Vrienden van de Gieren (el Fondo Amigos del Buitre).
Naast het voeren voert het fonds ook onderzoek uit. Tot het jaar 2000 werd namelijk het dode vee veelal achtergelaten op het land en konden de gieren zich daarmee voeden. In 2000 werd dit verboden alleen was er niet gedacht aan het effect dat dit zou hebben op de populatie gieren. Dit werd door het fonds onderzocht. Meer informatie vindt u op de site http://www.fondoamigosdelbuitre.org/

8 mei 2011

Te bezichtigen: het Monasterio van Obarra

Sinds vorige weekend is het weer mogelijk om het Monasterio van Obarra te bezoeken, een van de oudste kloosters. Het ligt prachtig gelegen aan de oever van de rivier Isábena en is het meest complete klooster in Romaans Lombardische stijl van Aragón. Naar schatting is er met de bouw van het klooster begonnen in de 9de eeuw. Monasterio van Obarra

Het geheel bestaat uit drie zeer interessante delen. Ten eerste de basiliek van Santa María, sober van binnen maar aan de buitenkant is de Romaans Lombardische stijl te bewonderen. Daarnaast is er de kerk van San Pablo en de resten van het paleis van de kloosteroverste. Door dit geheel is het tevens duidelijk dat het klooster zeer belangrijk was gedurende het graafschap van de Ribagorza.

In de lente en de herfst is het klooster elk weekend (vrijdag en zaterdag) open. In de zomer komen daarbij nog de donderdag en zondag. Het klooster is echter alleen met gids te bezoeken. U bereikt het klooster door vanuit Capella (A-1605), langs Roda te rijden en even voorbij Serraduy ligt het aan u rechterhand.

19 april 2011

Belgische vereniging voor de Pyreneeën en Alpen

In België is een vereniging, ALPY vzw, opgericht die wil bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de traditionele gemeenschappen van de Alpen en Pyreneeën.

ALPY vzw wil het publiek informeren en bewust maken over de landelijke cultuur en de natuur van de Pyreneeën en de Alpen. In het bijzonder wil het informatie geven over de traditionele bergcultuur, de biologische, artistieke en ambachtelijke producten.
Daarnaast willen ze organisaties ondersteunen die een bijdrage leveren bij het verzamelen, beschermen en waarderen van de cultuur en natuur van de Pyreneeen en Alpen en steun geven aan samenwerkingsverbanden, informatie uitwisseling en kennisvorming. Zie ALPY vzw.

10 april 2011

GPS wandelroutes in de hele provincie Huesca


Op de site van gps.huescalamagia.es vindt u een groot aantal gps-routes door de gehele provincie Huesca. Naast deze routes kunt u ook zoeken op interessante plaatsen, restaurants, accommodaties, museums en ski ressorts en zelfs u eigen route plannen. Een erg mooi initiatief van de provincie Huesca. Helaas is, ondanks de mogelijkheid om voor Engelse te kiezen, de site grotendeels in het Spaans.

26 maart 2011

Excursie rond het landgoed San Juan de la Peña

In het kader van ‘World Forest Day’, dat elk jaar op 21 maart wordt gevierd, heeft de ‘comarca’ van de streek Jacetania een excursie met gids uitgezet in de omgeving van het beschermde landgoed San Juan de la Peña en de berg Oroel. Het informatie centrum van San Juan de la Peña is het startpunt (zuidwestelijk van Jaca). De excursie wordt 26 maart (van 10 tot 14 uur) gehouden en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Zoals duidelijk zal zijn is het thema ‘het bos voor iedereen’. Het thema gaat over de kennis van het bos en het traditionele gebruik: de ordening van het bos, het lokale bosbehoud en de traditionele gewoontes.

Inschrijven kan via email centrosdeinterpretacion@sodemasa.com of telefoon +34 976405041.

22 maart 2011

Een geologische route

Op geologisch gebied is er een ruim aanbod in de Pyreneeën. In de streek Sobrarbe wil men deze geologische rijkdom (van het ‘geoparque’ ) bij de bezoekers van de streek onder de aandacht brengen. Er is een makkelijk circuit uitgezet welke bereikbaar is vanaf de openbare wegen. Deze route geeft een goede indruk van de verscheidenheid aan landschappen waar de geologie de hoofdrol speelt. Bij elk van de punten is een informatiebord in 3 talen.

Informatie over de geologische plekken, een overzichtkaart, de informatiekantoren en wandel- en fietsroutes zijn te vinden op de site www.geoparquepirineos.com (ook in het Engels)

Enkele voorbeelden van geologische interessante plekken zijn:

Het terugtrekken van de zee in de streek Sobrarbe (Eripol)
Vanaf de uitkijkpost bij Eripol wordt een landschap getoond waar duidelijke de fosiele van de terugtrekking van de zee gedurende de tertiaire periode. De blauw/grijze kleur van de zeerotsen maken plaats voor grote, rode zanderige ophopingen van het continent.

De vallei van de rivier Ara (Congosto de Jánovas)
De erosie van de rivier Ara heeft Paleogene rotsen blootgelegd die de overgang laten zien van de zee periode naar die van het vasteland. Bovendien toont het de anticlinale structuur van Boltaña.

18 maart 2011

“Paisajes del caminar”

de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst van de Pyreneeën.

Deze expositie is te zien in het centrum ‘Espacio Pirineos’ in Graus. Het geeft een beeld van de landschapsschilderkunst van de afgelopen eeuw (van 1831 tot 1935). Er worden werken getoond van artiesten van beide kanten van de Pyreneeën waardoor verschillende stijlen samenkomen. Beide wel met het zelfde motief: een gedeelte van het werk hebben ze gelopen (vandaar de naam paisajes del caminar).

De expositie is het begin van het project ‘Pirineos en Red’ welke tot stand in gekomen door de gemeente van Graus en Lourdes. Dit project heeft tot doel om de bergketen van de Pyreneeën neer te zetten als plek van reflectie en creativiteit.

Van 5 maart tot 24 april is de expositie in Graus te bewonderen en van 1 mei tot 26 juni in Lourdes.
De artiesten zijn oa. Louis Capdevielle, Paul-Miche Hossard, Emilien Frossard, Franz Schrader, Louise-Joséphine Sarazin de Belmont, León Abadías, Alfred Godchaux, Jules Dupré, Ricard Canals, Victor Galos, Hubert Damelincourt, Gustavo Doré, Charles Jouas, Félix Gazo y Ramón Acín. De werken zijn uitgeleend door zowel publieke als privé eigenaars.

1 maart 2011
Amandelbomen in de bloesem

De amandelbomen in de bloesem

De lente is in zicht en de amandelbomen staan nu ook hier, bij La Puebla de Castro, in de bloesem. De komende week zal het alleen maar mooier worden. Als je langs de bomen loopt kun je die heerlijke zoete bloemenlucht ruiken.

27 februari 2011 


Los Esconjuraderos

Een ‘esconjuradero’ is een klein religieus gebouwtje welke gebruikt werd voor geloofszaken en voor heidense en katholieke tradities.
Esconjuradero Guaso
Aan alle vier de kanten van dit gebouw is een opening in de vorm van een boog. Men gebruikte deze plek ook om bescherming te zoeken bij stormen en onweersbuien of andere natuurgeweld. In de bescherming van dit gebouwtje werden rituelen verricht om het gevaar te laten stoppen. De ‘esconjuraderos’ liggen meestal op een heuvel.

Tegenwoordig zijn ze buiten gebruik en sommige zijn helaas verwoest door de natuur, het water en de tijd. Echter een aantal is nog in perfecte staat en te bezichtigen. Deze liggen noord westelijk van Aínsa in Asín de Broto, Burgasé, San Vincente de Labuerda, El Pueyo de Araguáa, Mediano, Almazorre en Guaso.

12 februari 2011

Wielertour door de streek Ribagorza

De inschrijving is geopend voor de wielertour door de Ribagorza van 28 mei. De wedstrijd begint in Graus en loopt door een groot deel van de streek Ribagorza waarbij men een aantal pittige beklimmingen zal tegen komen. Men kan kiezen tussen een lange afstand van 200 km of een korte van 133 km.

De bergpassen van de lange route zijn: Castillo de Laguarres (1.060 m.), Serrate-Vilas del Turbón (1.070 m.), Bonansa (1.380 m.), Col de Espina (1.409 m.) en Col de Fadas (1.470 m.). De moeilijkste passen van de kleine route zijn: Castillo de Laguarres en el de Serrate-Vilas del Turbón.

Hoewel er 2400 wielrenners mee mogen doen, is snel inschrijven gewenst want de belangstelling is elk jaar heel erg groot. Inschrijven kan via www.puertosribagorza.com.

9 februari 2011

Pirena Advance - op de slee door de Pyreneeën

Vandaag begint 21ste editie van Pirena Advance. De race op sleeën voortgetrokken door honden. Er zal 300 km worden afgelegd in 14 etappes waarvan de eerste drie in Aragón. Vanwege de schaarste aan sneeuw was de wedstrijd twee weken uitgesteld maar nu kan hij van start.

De race is dit jaar internationaler (50% van buiten Spanje) en er doen meer vrouwen mee (10). In totaal zijn er 43 teams uit 8 verschillende landen. Er wordt niet alleen geracet met de slee voortgetrokken door honden maar ook op ski’s.

In deze race gaat het niet alleen om de competitie maar ook om de promotie van de Pyreneeën, de liefde voor de natuur en het respect voor de dieren. Wat betreft het laatste is er een continue en strenge controle door dierenartsen.

De oorsprong van deze race: In 1925 was er in het dorp Nome in Alaska een erge difterie epidemie. Het dorp was echter door het slechte weer volledig afgesloten. Het dorp was alleen bereikbaar met een hondenslee. Na enkele weken kwamen pas de medicijnen en voedsel die het leven redde van honderden mensen in het dorp. Tientallen jaren later werd dit herdacht door dezelfde tocht nogmaals te maken. En hieruit ontstond een nieuwe sport.

Meer info: www.pirena.com

6 februari 2011

Carnaval in de Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën wordt karnaval gevierd. Een zeer populair en traditioneel feest. Het feest om het einde van de koude donkere maanden te vieren en de lente te verwelkomen. Verkleed als beer, duivel, reus of geit (vooral in Bielsa) gaat men de straat op. De verkleedkleren geven al aan dat het feest hier veel meer verbonden is met vroeger en de oorsprong van het karnalval ligt komt hoogstwaarschijnlijk vanuit de boeren en jagers.

Het carnaval wordt de zondag, maandag en dinsdag voor de vasdtentijd gevierd maar daar wordt in lang niet alle dorpen aan vast gehouden. Op de pagina van pirineo.com vindt u per dorp de exacte data.

5 februari 2011

Het feest 'Santa Águeda'

Op 5 februari wordt ‘Santa Águeda’ gevierd, een gewoonte in veel Spaanse dorpen. Op de vooravond van het feest loopt men door de straten van het dorp en wordt het lied van ‘Santa Águeda’ gezongen. Dit gaat gepaard met een ritmische slag van stokken. Vroeger haalde men tijdens deze tocht eten op om daarvan later een gezamenlijke maaltijd te bereiden.

Volgens de legende was deze vrouw ‘Santa Águeda’  een mooie Siciliaanse martelares die in 251 overleed in het dorp Catania. De senator Quitianus wilde haar bezitten maar werd afgewezen door deze vrouw. Uit wraak beval de senator haar te martelen en de borsten van de vrouw werden weggehaald. De vrouw antwoordde hierop: wrede tiran, schaam jij je niet dat je een vrouw de borsten ontneemt met welke je je voedde als kind?

Vanaf dat moment wordt ‘Santa Águeda’ gezien als de beschermheilige van de vrouwen en in het bijzonder van de zogende moeders en de vrouwen die zwanger zijn of borstproblemen hebben.  Het is een feest voor iedereen maar in veel dorpen wordt het alleen met de vrouwen gevierd en zijn de mannen pas aan het eind van het feest welkom.

4 februari 2011