Home - Wandelingen - In het park Sierra de Guara

Wandelingen in het park Sierra de Guara

1. La ruta de las Pasarelas - de route van de bruggetjes

print

Duur 1,5 uur.
Moeilijkheid: makkelijk.

Deze route loopt door het laatste gedeelte van het ravijn/kloof van de rivier Vero. Hier is de perfecte combinatie te zien tussen de rotsen, het water en de sporen die achtergelaten zijn door de mensheid in zijn drang om de kracht van het water van deze rivier te benutten. Via spectaculaire bruggetjes, die absoluut niet gevaarlijk zijn, kunt u de natuurlijke enclave van Alquézar bereiken.

De wandelroute begint op het plein la Plaza Mayor van Alquézar. U neemt de straat naar ‘la Colegiata’ en u daalt de stenen helling af, dit is de eerste afslag aan de linkerkant. Op dit punt ziet u een aanduiding naar  ‘las Pasarelas del Vero’.

Route las pasarelasAl snel komt u de eerste houten bruggetjes tegen die naar beneden lopen, tussen ‘la Peña Castibián’ aan de linkerkant en ‘los Muros de la Colegiata’ aan de rechterkant. In totaal zijn er zeven trajecten met bruggetjes via welke u af daalt naar de rivier Vero. Tijdens de tocht kunt u genieten van de prachtige kloof genaamd ‘Barranco de la Fuente’ die bekend is vanwege de grote hoeveelheid grotten en de vegetatie. Deze is aangepast aan het vochtige klimaat die kenmerkend is voor kloven. Als u bij de rivierbedding aankomt, is het zeker de moeite waard om de grot van Picamartillo te bekijken. Deze ligt aan de linkeroever van de rivier, aan het begin van de ‘Barranco de la Fuente’.

De route loopt verder stroomafwaarts door middel van een spectaculaire metalen brug die vastzit aan de rotsachtige wand. Een tijdje later komt u bij de oude dam en, na het paseren van een aantal metalen bruggetjes, bij een diepe blauwe poel waarin u heerlijk kunt badderen en uitrusten.

Vlak na de poel komt u op een splitsing. U kunt hier het beste het pad nemen dat langs de oude waterkrachtcentrale van Alquezar loopt. Deze komt uit in het dorp. U kunt ook teruglopen naar het dorp door het pad naar rechts te volgen dat uitkomt bij ‘ el Mirador d´o Bicón’ maar deze gaat erg steil omhoog.

2. La ruta de Chimiachas

print

Duur 6 uur (heen en terug).
Moeilijkheid: gemiddeld.

De route begint en eindigt in Alquézar. Deze tocht is alleen wandelend te doen en loopt tussen de kloven van het oostelijke gedeelte van het park ‘Parque de Guara’. Gedurende de tocht geniet u van het prachtige landschap van de rivier Vero en van enkele zeer belangrijke rotsschilderingen van het culturele park dat door de UNESCO verklaard is als wereld erfgoed.

Het begin van de route is bij het zwembad van Alquézar waar een informatiebord staat over de route. Via dit bord  komen we bij het eerste bouwwerken in de vorm van een afgeknotte pyramide, een herschepping van de typische herdershuisjes van de Sierra de Guara.

Als u de weg vervolgt naar het noorden, langs een cementen bevloeiingskanaal, dan verschijnt er een prachtig panorama van Alquézar. De bewegwijzering geeft aan welke weg u moet volgen om Balsas de Basacol te bereiken, maar eerst gaat u over enkele bruggetjes en steekt u een kleine stenen brug over gelegen in de kloof Barranco de la Payuela.

De poel ‘Las Balsas de Basacol’ is een mooie plek om op te frissen voor dat u aan de klim begint richting ‘los abrigos de Quizans’.  Gedurende dit traject hebt u een prachtig uitzicht over ‘las Clusas del Vero’. U loopt tussen een dicht struikgewas wat bestaat uit buxussen, rozemarijn, lavendel en eiken richting Quizans. De schetsmatige rotsschilderingen van Quizans kunt u bezoeken op de heen- of op de terugweg. Wandeling chimiachas

U volgt nu de aanwijzingen richting Tozal de ros Tiestos. Vanaf daar ontwaren zich de  bergtoppen van het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. U bereikt nu het begin van de kloof  ‘baranco de Chimiachas’, waar enkele huisjes staan. Op deze plek neemt u het pad dat opdoemd in de bedding van de kloof en die leidt naar een kleine grot waar u de schildering van het majestueuze hert zult aantreffen.

Chimiachas is een plek vol met magie en mysterie midden in het hart van de ‘Sierra de Guara’. Op deze plek kunt u ook gieren en kraaien zien vliegen.