Home - Wandelingen - In het park Posets - Maladeta

Wandelingen in het park Posets - Maladeta

Naar Forau de Aiguallut

print

Duur: 1 uur heen en 50 minuten terug vanaf Plan d’Estan
Afstand: ±10 km.
Moeilijkheid: makkelijk
Volg: licht groene / donker groene strepen en de borden.

Wandeling naar het geologische natuurverschijnsel: 'Forau de Aiguallut', oftewel “het verdwijnende water” met prachtig uitzicht op de hoogste toppen van de Pyreneeën.

U rijdt door Benasque en verder naar Hospital de Benasque / Llanos (hotel – restaurant waar u lekker kunt eten). Vanaf de parkeerplaats aldaar kunt u in de zomermaanden de bus nemen naar Plan d'Estan (dit kan ook te voet ca. 1u15' wandelen). Vanaf Estan loopt u via 'La Besurta (1900 m)', naar Forau de Aiguallut (2000 m hoogte) en de 'Cascada de Aiguallut'. Volg de borden met ‘Aiguallut’.Forau Aigualluts

'Forau' is het plaatselijk dialect voor 'gat' (sp.: agujero). Aiguallut zou verbasterd Baskisch zijn van 'aigua' en 'eluts', wat betekent 'de stroom van de (berg)top'. Het water afkomstig van de gletsjers van het Maladetamassief en de Aneto monden uit in een prachtige waterval en verdwijnen hier plotseling ondergronds. Het water loopt onder de berg door en komt pas 4 km verder en 600 m lager met veel geweld weer aan de oppervlakte in de 'Riu Joeu', een zijrivier van de Garonne. Riu Joeu levert het grootste deel van het water (60%) voor de Franse rivier de Garonne. De Garonne gaat via Toulouse en Bordeaux naar de Atlantische oceaan. Aan Spaanse kant doet dezelfde gletsjer de 'Río Esera' ontstaan die via de 'Río Cinca' en de 'Ebro' in de Middellandse zee uitmondt in Taragona. De waterval verdwijnt op het grensvlak van twee verschillende gesteenten: hard graniet en zachte kalk. Graniet laat geen water door, zodat het water oppervlakkig afstroomt en overal te zien is. In kalkmassieven verdwijnt het water vrijwel direct in scheuren en spleten en komt soms kilometers verderop pas weer aan de oppervlakte.