Home - Wandelingen - In de vallei Noguera Ribagorzana

Wandelen in de vallei Noguera Ribagorzana

Congosto de Montrebey

print

Duur: ongeveer 3 uur (inclusief grot)
Moeilijkheid: makkelijk, behalve de grot

Neem de weg van Benabarre naar Pont de Suert en sla vlak voor Puente de Montañana rechtsaf richting Tremp. Bijna direct over de brug over de Noguera is de afslag (rechts) naar de parkeerplaats van Montrebey, staat aangegeven met klein groen bordje met witte tekst. De parkeerplaats is aan het einde van die weg, die alleen de laatste paar meter wat slecht is.

congosto de MontrebeyVanaf de parkeerplaats (met toiletgebouwtje!) begint de wandeling eerst rustig maar langzaamaan veranderd dat naar mate je meer en meer in de kloof komt. De wandeling is duizelingwekkend. Als u last hebt van hoogtevrees dan is deze wandeling geen aanrader. Overigens is de wandeling nergens gevaarlijk en ook niet zwaar.

U kunt ook nog een grot in. Dat is wel pittiger. In een van de bochten ziet u ver boven u een grot. De klim er naar toe is een via ferrata, dus gezekerd met kettingen en ijzeren handgrepen c.q. voetstappen. Vanuit de grot hebt u een prachtig uitzicht en in de grot zelf zijn druipstenen. Ze zijn er ook met opgravingen of archeologisch onderzoek bezig, maar dat is vaak afgesloten. Wellicht als u op een doordeweekse dag gaat dat het hek open is. Die route naar de grot is zwaar maar zeker de moeite waard!

Als u niet dezelfde weg terug wilt dan kunt voorbij de grot verder lopen en even later proberen het oude pad te vinden, dit ligt iets lager. Over het algemeen is dit pad nog goed behalve het laatste stukje. U kunt echter door lopen totdat u bij een langgerekt stuwmeer komt.