Home - Wandelingen - Rond de vallei van Fueva

Wandelingen rond de vallei van Fueva

1. Lapanilla - Clamosa

print

Tijd: 3 uur heen en terug naar Clamosa
Afstand: 9 km.

U gaat met de auto vanaf Graus naar Panillo en daarna verder richting Troncedo/Tierrantona. Ter hoogte van Pano slaat u linksaf (parkeerplaatsen (P) en infopaneel (ca. 950 m hoog)). Dit is richting 'Aldea Puy de Cinca'. U volgt deze smalle weg gedurende een 5-tal km. Tot aan het verlaten dorp Lapanilla, u rijdt tot het eind van het dorp en zet daar de auto neer. verlaten dorp Clamosa

In dit dorpje vindt u de geel/witte aanduiding van de PR-HU 49, maar de start voor de afdaling naar Casa Olivera is door overgroeiing echter niet gemakkelijk terug te vinden en ook niet te nemen. De overgroeide ingang start tussen 2 dikke muren. Door links naast de muur te wandelen, kan de ingang omzeild worden en komt u iets verder na een korte afdaling naar rechts op het pad. Vanaf nu is de geel/witte signalering correct.

Dit eerste stuk is voortdurend afdalen. Na een tijdje afdalen zien we aan de linkerkant de ex-waterput van Lapenilla, aangeduid met een bordje 'aljibe'. Het zicht op het meer van 'El Grado' en de omliggende omgeving wordt alsmaar mooier. Het dorp aan de overzijde is Abizanda met de bekende Romaanse verdedigingstoren. Het verlaten dorpje aan de tegenoverliggende heuvel is Clamosa met op de achtergrond het hoogste kalkmassief van Europa met de hoogste toppen van Sobrarbe, namelijk het massief van de de Drie Sorores op een 50 km afstand, gelegen in het natuurpark van Ordessa. De middelste top van de Tres Sorores is de bekende 'Monte Perdido'. Iets meer naar rechts zien we de pyramide vormige Cotiella. Casa Olivera bij het meer El Grado

Uiteindelijk komt dit pad uit op een breder pad langs het meer El Grado. Als u even naar links loopt, komt u uit bij Casa Olivera.
Bij Casa Olivera is het stuwmeer van El Grado het smalst. Een 10-tal jaar geleden lag hier nog een kabelbootje waarmee de oversteek naar de andere oever gemaakt kon worden. Casa Olivera was het boothuisje aan 1 kant. Het boothuisje aan de overkant is verdwenen, maar de resten zijn nog een beetje zichtbaar. In de vallei waren ooit olijfboomgaarden, vandaar de naam van dit huis.

Als u op het brede pad langs het meer bent aangekomen, kunt u dit pad vervolgen naar rechts. Het eerste gedeelte loopt langs het meer, daarna begint een zeer steile klim omhoog naar het verlaten dorp Clamosa.

U kunt er ook voor kiezen om niet in Lapanilla te stoppen maar door te rijden tot aan Aldea Puy de Cinca. Als het hek voor het dorp dicht is dan mag u dit gewoon openmaken. U parkeert de auto en neemt het pad naar rechts dat tussen de weilanden loopt. Dit pad loopt langs het stuwmeer en als u het blijft volgen komt u vanzelf bij Casa Olivera uit. Het is vrijwel niet mogelijk om vanaf het pad bij het water te komen, dit kan wel bij Aldea Puy de Cinca.

2. Door de kloof van El Entremon

print

Tijd: 2 uur (heen en terug)
Moeilijkheid: gemiddeld, niet voor mensen met hoogtevrees

El Entremon, een smalle (kalksteen) kloof waar de rivier Cinca door heen stroomt. Ten noorden van de kloof ligt het stuwmeer Mediano en ten zuiden komt de rivier uit in het stuwmeer El Grado. Aan het einde van de kloof is de vegetatie mediterraans.

De route begint bij Mesón de Ligüerre (18 km ten zuiden van Aínsa). Op de weg Aínsa – Barbastro neemt u de afslag naar La Fueva / Ligüerre de Cinca. Het dorp Ligüerre de Cinca  is aan het eind van de jaren 80 geheel gerenoveerd, binnen een project dat gericht is op vakantie centrums. Een beetje te gelikt wellicht….

De kloof van Entremon
De kloof van bovenaf gezien

U volgt de weg naar La Fueva en vlak na de brug begint het echte wandelpad. Aangegeven met witte/rode strepen en met de aanwijzing GR1. Beetje bij beetje komt u dieper in de kloof. Op sommige punten zijn de rotsen uitgehakt om het pad te kunnen vervolgen en op 1 punt zijn haken bevestigd om steun te bieden.

Na verloop van tijd wordt het landschap glooiender en loopt u meer tussen de bomen. Af en toe kunt u helemaal boven u het kasteel Samitier zien liggen. Het is zeer goed mogelijk dat u op deze route (lammer)gieren, steenarend of passagiersvalken ziet zweven. Allemaal liefhebbers van rotsachtig terrein.

De rivier Cinca loopt voor en na de kloof Entremon door een weids landschap en kan daar rustig zijn weg zoeken. Echter bij de kloof heeft de rivier zich moeten boren door het harde kalksteen gebergte. Door het kooldioxide, lost het kalksteen echter op in water.

Na ongeveer een uur bereikt u de stuwdam van het meer Mediano. Nog geen zin om terug te lopen… dan kunt u het pad vervolgen naar Palo.