Home - Wandelingen - Rond de vallei van Benasque

Wandelingen rond de vallei van Benasque

De bergmeren Batisielles en Escarpinosa (vallei van Estós)

print
Duur: 6 uur heen en terug
Moeilijkheid: gemiddeld

U rijdt door Benasque en 4 km erna, bij de brug ‘puerto San Jaime’, slaat u links af naar de vallei van Estós. Na ongeveer een 500 meter kunt u de auto neerzetten op de parkeerplaats. Vanaf deze plek neemt u het pad omhoog, richting de vallei en door het bos.

Al vrij snel komt u bij het stuwmeertje Santa Ana, gebouwd aan het eind van de jaren 60. Dit gedeelte van de route is schaduwrijk en vochtig. Na verloop van tijd wordt het weidser en heeft u een mooi uitzicht over de vallei van Estós, het bergmassief van Perdiguero en de bergkam van de Gargallosa. Langs de rivier staan essen, berken en lijsterbessen. Bij ‘palanca de Aiguacari, een eenvoudig houten bruggetje,’ steekt u de rivier over en vervolgt het pad op de linker oever. Het pad loopt nu tussen weides vol met bloemen en het blijft ligt stijgen tot u aankomt bij de hut Santa Ana.Bergmeer Batisielles in de vallei Estos (Benasque)

Na een uur lopen (vanaf de start) komt u bij een afslag naar Batisielles. De route rechtdoor gaat naar de refugio (berghut) van Estós. U slaat echter links af en volgt het stenige pad. De sparen en dennen winnen terrein met kreupelhout van blauwe bosbessen, framboos en wilde aarbeistruiken. Na een zware klim komt u bij het bergmeer Batisielles (1.950 mtr.), waar u heerlijk uit kunt rusten en genieten van het prachtige uitzicht.

U kunt door lopen naar het bergmeer Escarpinosa. Hiervoor loopt u aan de rechterkant langs het meer Batisielles. Na het oversteken van een stuk veengrond, loopt u verder omhoog via een duidelijk pad. Naarmate u verder stijgt, neemt het aantal dennen af en het aantal dode boomstronken toe. Het laatste stukje helling loopt samen met een bergstroompje en komt uit bij het super mooie bergmeer Escarpinosa (2.030 mtr.)