Home - Valleien - Vallei van Vió

Vallei van Vió

De vallei van Vió ligt rond het stroomgebied van de rivieren de Aso, Yesa en Bellos en een groot gedeelte hoort bij het nationale park Ordesa en Monte Perdido. Tot halverwege de 20ste eeuw verbleven hier voornamelijk (semi)nomaden die zich bezig hielden met de veeteelt. Tot het moment dat de boeren/nomaden alleen nog maar in de zomer de hoge bergen introkken en in de winter in de lager gelegen vlaktes bleven. Veel dorpen liepen het risico uit te sterven vanwege het wegtrekken van de boeren en door de ontoegankelijkheid van het gebied. Gelukkig is deze tendens door de toename van het toerisme gestopt.

Het meest spectaculaire van de vallei is de kloof van Añisclo, de smalste en diepste van de omgeving. Het beginpunt is een ronde gletsjer die uitkomt in een diepe kloof, die ontstaan is door erosie (karst) van de rotsen door de gletsjer en de rivier. De kloof wordt geflankeerd door steile rotsen met een maximale hoogte van 1200 meter en er zijn tal van watervallen in deze groene vallei.

Kloof van Anisclo   Kloof van Anisclo
Beginpunt van de kloof van Añisclo   Kloof van Añisclo

Fanlo is het meest belangrijke plaatsje in dit gebied en in zijn gotische kerk is een kleurrijk altaarstuk uit de 17de eeuw. In Vió staat een mooie romaanse kerk uit de 12de eeuw die de oudste is in dit gebied. Buerba onderscheidt zich door zijn traditionele cilindrische schoorstenen. Ook in Nerín en Yeba vindt u romaanse kerken en de traditionele architectuur van de huizen.

In deze vallei kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken naar enorm mooie plekken en in Fanlo is het langlauf station Fanlo Bal de Vió.