Home - Valleien - Vallei van Noguera Ribagorzana

Vallei van Noguera Ribagorzana

De vallei van Noguera Ribagorzana is de meest oostelijke vallei van de provincie Huesca. De rivier Noguera Ribagorzana die door deze vallei loopt, ontspringt in de lagune van Mulleras op 2000 meter hoogte.

Aneto is het meest noordelijke dorpje van deze vallei. Op zeven kilometer van dit dorp ligt het stuwmeer van Llauset, een oase van rust en met de prachtige weerspiegeling van de bergtop Vallibierna in het water. Het enige geluid dat u hoort komt van de vogels.

Voorbij Monanuy kunt u de afslag nemen richting Bonansa. Hier overheerst de landbouw en veeteelt hoewel het landelijke toerisme erg in opkomst is. Veel dorpjes rond Bonansa zijn verlaten maar geven nog wel een goed beeld van de oude bouwstijl.

Nadat u langs het stuwmeer van Escales bent gereden komt u in Sopeira. Sopeira is vooral mooi vanwege zijn natuur, omringd door de bergen. Aan de kant van het stuwmeer ligt het Monasterio van Alaón uit de 11de eeuw. Dit is een van de belangrijkste romaanse gebouwen in de streek.

Embalse Llauset   Monasterio van Alaon
Embalse / stuwmeer van Llauset   Monasterio van Alaón

In Arén gaat u terug in de tijd. Hier zijn resten (botten en sporen) gevonden van dinosauriërs en er zijn 2 wandelroutes uitgezet langs de vondsten. In dit dorp vindt u tevens een belangrijke barokke parochiekerk en resten van een middeleeuws kasteel.

Montañana heeft een middeleeuwse kerk die beschermd word door muren, torens en gewelfde doorgangen. Op het hoogste punt van het dorp ligt de romaanse kerk van Nuestra Señora de Baldós. In het lagere gedeelte ligt de kerk San Juan en een middeleeuwse brug. Montañana, met zijn steile, geplaveide straatjes, is zeker een bezoek waard als u door deze vallei komt.

Via Litera, Viacamp, Tolva en Luzás komt u in Benabarre waar vooral het kasteel opvalt. Voor de herovering van de Spanjaarden op de Moren was het een Moors fort.

In de hele vallei is het mogelijk te wandelen, fietsen, kanoën, paard te rijden, te vissen, etc.
Er wordt grotendeels Catalaans gesproken aangezien het op de grens met Catalonië ligt.