Home - Valleien - Vallei van Isábena

Vallei van Isábena

De vallei van Isábena wordt gevormd door de rivier de Isábena. Deze ontspringt in de Collado de la Corva op ongeveer 2500 meter hoogte, vlakbij het gehucht Urmella. Vervolgens stroomt zij door Laspaúles, passeert het Monasterio van Obarra en de plaats La Puebla de Roda totdat hij in Graus samenkomt met de rivier de Ésera. Het is geen lange rivier, maar op sommige plekken zijn wonderschone kloven ontstaan, zoals de kloof van Obarra.

Het Monasterio van Obarra, uit de 11de eeuw, is romaans van stijl. Het klooster heeft een basiliekachtige vorm van drie lange kerkschepen en aan het hoofd zijn drie half ronde absides. Vlakbij het klooster staat de romaanse kerk van San Pablo uit de 12de eeuw.
Richting het zuiden, is de afslag naar de vallei Lierp. De tocht door deze vallei richting Campo is eveneens geweldig mooi en wordt gedomineerd door het kalkmassief de Turbón.

Monasterio van Obarra   Koe op de Turbon
Monasterio van Obarra   Koe op de Turbón

Verder afzakkend komt u bij Serraduy. Dit dorpje heeft een prachtige brug over de rivier die u direct naar de kerk brengt. Het dorpje is zeer klein maar erg pittoresk.

Roda de Isábena is een van de bekendste plaatsen in dit gebied en zeker een aanrader. Roda de Isábena ligt op een heuvel en heeft een uitzicht over het gebergte van Sis aan de ene kant en aan de andere kant over het massief de Turbón. Het dorp heeft een grote romaanse kathedraal, San Vincente Mártir. Recent zijn echter enkele veranderingen doorgevoerd.. Het meeste verrassend is de crypte en het klooster. In de refter van het klooster zat een restaurant welke door zijn locatie al een bezoek waard was. Helaas is het restaurant momenteel gesloten en is het onzeker of het weer open gaat.

In Lascuarre zijn resten te vinden van een kasteel en een middeleeuwse stadsmuur. Het oude stadsgedeelte en de kerk hebben de Gotische stijl.
Vlak voor Graus komt u nog door de plaats Capella die een van de mooiste middeleeuwse bruggen heeft van de omgeving. De brug heeft maar liefst acht bogen.

Kathedraal van Roda de Isabena   Veld met klaprozen
De kathedraal van Roda de Isábena   Veld met klaprozen

Deze vallei is niet geschikt voor watersport maar de wandelmogelijkheden zijn legio. Daarnaast is het de vallei voor liefhebbers van geologie aangezien hier, wandelend langs de informatieborden en de rivier de Isábena,  65 miljoen jaar geologie te ontdekken is.