Home - Valleien - Vallei van Gistaín

Vallei van Gistaín

De vallei van Gistaín wordt gevormd door de rivier Cinqueta die ontspringt in het bergmassief van de Posets en loopt tot de plaats Salinas de Sin, waar hij samenkomt met de rivier de Cinca. Aangezien deze vallei omringd wordt door de bergen Bachmala, Punta Suelza, Cotiella en de Posets is het landschap erg gevarieerd.

Tot in de helft van de 20ste eeuw had men nog geen toegang tot deze vallei via een weg. De vallei is daardoor lang geïsoleerd gebleven van de andere valleien, waardoor een veel meer eigen cultuur bewaard is gebleven, zoals het Aragonese dialect ‘Chistabino’. Van oudsher is de plaats Badaín de toegang tot de vallei die via Saravillo naar Plan leidt. De ander toegang is vanaf Salinas de Sin, via de dorpjes Serveto, Sin en Señes.

In heel de vallei vindt men dezelfde architectuur als in de omringende valleien, stenen huizen met daken van leisteen. De dorpjes hebben smalle, steile straatjes.

Gistain   San Juan Bautista
Gistaín  
Kerk in San Juan de Plan

De plaats Gistaín, die samen met San Juan de Plan binnen het nationaal park van de Posets en Maladeta ligt, heeft drie torens in zijn oude dorpskern. Twee ervan zijn verdedigingstorens en de derde behoord tot de kerk uit de 16de eeuw. In San Juan de Plan ligt het etnologische museum met een grote collectie van alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Plan is tegenwoordig een redelijk fraai gerestaureerd dorp dat bekend is geworden vanwege de vrouwen karavaan. Plan dreigde uit te sterven aangezien de jeugd wegtrok en er geen huwbare vrouwen meer overbleven. In 1985 werd een oproep gedaan in de krant naar vrouwen tussen de 20 en 40 jaar die wel wilden huwen met een man in Plan. Dit had tot effect dat er 33 huwelijken werden afgesloten en Plan nu weer een vitaal dorp is.

Na Plan komt u via het meer van Plandescún en via tunnels uit bij Saravillo. Vanaf deze plaats loopt een pad naar een van de meest adembenemende bergmeren van Aragón, La Basa de la Mora. U kunt hier ook vanaf Plan naar toe lopen in ongeveer 3 uur.

In deze vallei is een ruim aanbod aan wandel- en mountainbikeroutes. U kunt wandelen of fietsen naar verschillende bergmeren en bergpassen en de meeste zijn goed aangegeven.