Home - Valleien - Vallei van Fueva

Vallei van Fueva

Het noordelijke gedeelte van deze vallei van Fueva ligt tussen de plaatsen Aínsa en Campo, onderaan de bergen Peña Montañesa en de Sierra Ferrera waar de lammergier verblijft. In dit gedeelte loopt de rivier La Nata. Het zuidelijke gedeelte wordt begrensd door de vallei van de Cinca Bajo en de vallei van de Ésera.

Het is een ongerept en van oorsprong middeleeuws gedeelte, dat geïsoleerd lag tot de 20ste eeuw. De naam Fueva komt van ‘fovea’ hetgeen blad betekend.

In het noorden van de vallei ligt San Juan de Toledo met zijn kerk San Juan Bautista, waarvan de bouw in de 11de eeuw begon. Het is een verfijnd bouwwerk van de Lombardische meesters.
In bijna alle plaatsjes van dit gebied vindt u romaanse kerkjes en een identieke bouwstijl van de huizen, zoals in Fosado, Fuendecampo, Pocino, Charo en Tierrantona.

Morillo de Monclus   Troncedo
Morillo de Monclús   Troncedo

Meer naar het zuiden ligt Muro de Roda, een militair en religieus fort uit de 11de eeuw. De originele naam voor Muro de Roda was ‘Muro Mayor’ (grote muur) wat wijst op de positie en de hiërarchie van het fort ten opzichte van de rest van de forten. De kerk Santa Maria uit de 12de eeuw is romaans maar de vierkante toren werd gerestaureerd in de 18de eeuw. Deze plaats wordt omringd door tal van verlaten dorpjes.

Veel plaatsen, zoals Morillo de Monclús, Muro de Roda en San Juan de Toledo hadden vroeger een eigen gemeente en wellicht dat daardoor er nog delen van de oorspronkelijke gebouwen zijn terug te vinden. De kroon van het dorp Morillo de Monclús wordt gevormd door haar kasteel met de resten van het bijbehorend middeleeuwse fort, een vierkante toren en een kerk met kapel in romaanse stijl (met verbouwingen uit de 16 de eeuw).

Kerk van Samitier   Kerk in meer Mediano
Samitier: kerk San Miguel   Parochiekerk in het meer Mediano

Aan de rand van het meer Mediano ligt het gelijknamige dorp. De oude parochiekerk uit de 16de eeuw van dit dorp ligt in het stuwmeer Mediano en u kunt het bij laag water zien liggen. Als u klimt naar het religieuze en militaire kasteel (11de eeuw) van Samitier (alleen de toren en stukken muur zijn over) heeft u helemaal goed zicht op deze kerk. Samitier  ligt indrukwekkend mooi op een uitstekende rots, en u hebt een grandioos uitzicht over zowel het meer Mediano als het meer El Grado. Naast het kasteel ligt de kerk San Miguel.

Op sportief gebied kunt u in deze vallei wandelen en mountainbiken alsmede vissen en watersporten in het meer Mediano.