Home - Valleien - Vallei van Ésera

Vallei van Ésera

De rivier de Ésera ontspringt in het bergmasief van de Maladeta op 2500 meter hoogte en stroomt vervolgens door de vallei van Benasque, door de vallei van de Ésera (ter hoogte van Campo)  en door naar Graus waar hij samenkomt met de rivier de Isábena. Ten zuiden van Graus mondt hij uit in het meer Lago Barasona. De scheiding tussen de valleien van Benasque en die van de Ésera wordt gevormd door de kloof van Ventamillo.

Campo is ontstaan in 10de eeuw. Ondanks de vele wijzigingen die in de loop der tijd hebben plaatsgevonden, is een aantal kenmerken uit de oertijd nog terug te vinden. Daarnaast heeft Campo een paar interessante pleinen en een oude brug die bestaat uit slechts 1 boog. Campo is vooral dé plek voor het beoefenen van diverse vormen van watersport.

Als u de rivier de Ésera volgt richting Graus komt u bij Santa Liestra en San Quilez. Van hieruit kunt u wandelen naar enkele kerken, zoals de ‘ermita’ de La Piedad, San Santurnino of de ‘ermita’ de Santiago.

Castillo del Mon   Middeleeuwse brug bij Besian
Kasteel 'del Mon'   Middeleeuwse brug bij Besian

Verder stroomafwaarts, bij Perarrúa en Besian moet u zeker even stoppen om de romaanse bruggen over de rivier te bewonderen. Bij Perarrúa kunt u wandelen / klimmen naar de ruines van het kasteel ‘del Mon’ en de kerk. Deze liggen op een bijzonder mooi punt met een geweldig uitzicht.

In Santa Lucia kunt u afslaan naar La Puebla de Fantova. Wandelend of met de auto kunt u vanaf Fantova naar het kasteel / fort Castillo de Fantova gaan. Dit is een van de meest indrukwekkende kastelen van noord Aragón. Het kasteel heeft een cilindrische toren en de kerk Santa Cecilia dateert uit de romaanse tijd.

In Graus komen de rivieren de Ésera en de Isábena samen. Mede daarom wordt  Graus als het ‘hoofdstadje’ van het gebied Ribagorza beschouwd. Het centrale plein is onlangs gerestaureerd en is nu een van de mooiste van de streek. Net boven Graus ligt de basiliek Virgen de la Peña uit de 16de eeuw met een mooie kloostergang rond de patio. Aan de zuidkant van de plaats bevindt zich een prachtige romaanse brug.

Castillo de Fantova   Ermita van Castro
Castillo de Fantova   Ermita San Roman de Castro

Tussen de rivieren de Cinca en de Ésera liggen verscheidende dorpjes, waaronder La Puebla de Castro. Het dorp heeft een mooie gotische kerk en even buiten het dorp ligt de romaanse ‘ermita’ San Roman de Castro op een heuvel met een zeer mooi uitzicht over de kloof van Olvena en het meer Lago Barasona. De ‘ermita’ is uitgeroepen tot kunsthistorisch monument. Dichtbij La Puebla de Castro treft men een bekende archeologische vindplaats aan met de resten van de Romeinse stad Labitolosa (ca. 30 v.C.–14 n.C), waarvan een groot deel goed geconserveerd is gebleven.

De vallei van de Ésera  is uitermate geschikt voor (avontuurlijke) sporten, vooral de watersport activiteiten rond Campo. Daarnaast zijn er enorm veel wandel- en mountainbikeroutes door de hele vallei.