Home - Valleien - Vallei Cinca Bajo

Vallei Cinca Bajo

In de plaats Aínsa begint de vallei van Cinca Bajo. Ten westen ligt Boltaña, een oorspronkelijk Romeins stadje waar men mooie voorbeelden van volksbouwkunst kan bewonderen, evenals een oude collegiale kerk in Aragonese gotische stijl.

Even ten oosten van Boltaña kunt u de afslag nemen richting het nationale park Sierra de Guara. Op deze weg ligt het dorp Guaso. Dit dorp heeft een mooie romaanse parochiekerk met een gracieuze (nieuwere) toren en een kleine religieuze constructie (esconjuradero) uit de 16de eeuw. Vanaf hier kijkt u uit over het laatste stukje van de rivier Ara.
Via Latorrecilla komt u bij Santa Maria de Buil waar een prachtige kerk ligt uit de 11de eeuw met romaanse schilderingen.

In Olsón ligt een kerk uit de 16de eeuw welke is uitgeroepen tot kunsthistorisch monument. Hierdoor wordt deze kerk ook vaak de kathedraal van Sobrarbe (de streek) genoemd. Zuidelijker liggen de plaatsen Eripol en Lecina waar de rivier Vero (een van de belangrijke rivieren van de Sierra de Guara) ontspringt.

Toren van Abizanda   Olson
Toren van Abizanda   Olsón

De naam van de vallei geeft al aan dat deze de rivier Cinca volgt voordat het stuwmeer Mediano er kwam. Het stuwmeer Mediano verbindt Aínsa met Abizanda. Via Ligüerre de Cinca en de engte Estrecho de Entremon kunt u naar de vallei van Fueva. Boven op de top ligt het militaire en religieuze kasteel met kerk San Emeterio en San Celedorio behorende tot Samitier.

In Abizanda staat een prachtige Lombardische vierkante verdedigingstoren. Deze werd gebouwd op het moment dat de herovering van de Spanjaarden op de Moren was begonnen. De toren maakte onderdeel uit van een verdedigingssysteem van torens en kastelen die visueel met elkaar verbinding hadden.