Home - Valleien - Vallei Cinca Alto

Vallei Cinca Alto

Het meest hooggelegen gedeelte van de vallei is verklaard tot plaats van gemeenschappelijk belang (Site of Community Importance) vanwege de rotsformaties die ontstaan zijn door de gletsjers en het ruige landschap. Bovendien grenst de vallei aan het nationale park van Ordesa en Monte Perdido.

De rivier Cinca ontspringt onder de gletsjer van de Monte Perdido en loopt door de vallei van Pineta, Bielsa, de kloof van Las Devotas om uit te komen bij de plaats Aínsa waar hij verder loopt door een vlakker landschap.

In de vallei van Pineta is de nationale Parador (luxe hotel) van Bielsa waar u een onvergetelijk uitzicht hebt over de vallei en een grote keuze aan wandelroutes. De wandeling die u hier zeker niet mag overslaan is de wandeling naar Llanos de Larri en de waterval Cascade del Cinca.
Verstopt in de vallei liggen de dorpjes Espierba en Javiere. Twee typische bergplaatjes waar de rust van uitstraalt. Het stuwmeer Pineta ligt tussen groene weilanden en is een stop meer dan waard.

San Vicente Labuerda   Embalse - meer van Pineta
San Vicente de Labuerba
 
   
Embalse / stuwmeer Pineta

Een dal zuidelijker ligt Labuerda. U kunt hier de afslag nemen richting San Vicente de Labuerba, waar u een groot juweel uit de romaanse periode vindt, de kerk van San Vicente uit de 12de eeuw met een spectaculair maar kleine religieuze constructie (esconjuradero) zoals die bijna alleen in Aragón te vinden zijn.

Ten zuiden van Labuerba is de afslag naar Tella. Hier loopt een prachtige route naar de grot Cueva de los Osos en naar hunebedden.
Ook in dit dal liggen mooie authentieke dorpjes, zoals Puértoles, Bestué en Escuan.

Vlakbij het dorp Puyarruego is een ideale plek om aan de rivier Bellos te zitten en van het water te genieten.

Op sportief gebied zijn er weer tal van wandelroutes.