Home - Valleien - Vallei van Benasque

Vallei van Benasque

Een van de meest toeristische plekken in de Pyreneeën van Huesca is de vallei van Benasque met zijn prachtige natuur, de hoogste bergtoppen van de Pyreneeën en de romaanse gebouwen.

In het noorden wordt de vallei begrensd door het nationale park Posets en Maladeta, waar de bergtoppen Aneto (3.404 m) en de Posets (3.375 m) te vinden zijn. In het zuiden ligt het enorme kalkmassief de Turbón (2.492 m)  en de bergtop Cotiella (2.912 m). De rivier de Ésera ontspringt in het massief van de Maladeta en loopt door deze vallei.

De vallei begint bij Llanos de Hospital (ten noorden van Benasque). In de winter kan men hier langlaufen en in de zomer is het een ideale plek om te wandelen. Wandelingen via historische paden en naar magnifieke plekken, bijvoorbeeld het verdwijnend water ('Forau de Aiguallut'), waar men kan genieten van de prachtige natuur. In Cerler, even ten noorden van Benasque, vindt u de skipistes met 30 km piste en moderne ski installaties.

schapen bij Hospital - Benasque   Cerler, skipiste
Schapen bij Hospital   Cerler - skipiste

Het gebied tussen Benasque en de grens wordt omringd door fraaie valleien en plaatsen die een bezoek waard zijn, zoals bijvoorbeeld Estós, dat alleen te voet te bereiken is en het vertrekpunt is voor de beklimming van de Posets. Hier liggen de schitterende bergmeren Perramó, Escarpinosa, Batiselles en Bardamina.

Benasque is een toeristische plek met een oude dorpskern gevormd door nauwe straatjes geflankeerd met karakteristieke bergwoningen en herenhuizen, die het een eeuwenoude sfeer geeft. Hier vindt u ook de parochiekerk uit de 13de eeuw en het paleis van de graven van de Ribagorza.
Als u de vallei richting het zuiden volgt komt u bij Villanova. Hier zijn twee mooie voorbeelden van romaanse parochiekerken. Deze traditionele architectuur is ook goed te bewonderen in het pittoreske plaatsje Chía. Dit dorp is tevens het beginpunt van de bosweg over de gelijknamige bergkam dat u naar het dal van Cinqueta en het dorp Plan voert. Meer naar het zuiden komt u bij El Run, het begin of eindpunt van de indrukwekkende kloof Congosto de Ventamillo. In El Run staat de romaanse kapel van Nuestra Señora de Gracia. Nog zuidelijker ligt Seira met het beroemde hunebed uit het bronzen tijdperk (15 minuten wandelen).

Bergmeer Escarpinosa   Ermita de Nuestra Senora de Gracia
Bergmeer Escarpinosa   Ermita de Nuestra Señora de Gracia

Rond de plaats Castejón de Sos liggen een aantal kleine dorpjes die karakteristiek zijn voor het hooggebergte, met oude huizen en steile straatjes. Vanaf hier kunt u door naar Laspaúles, architectonisch een mooie plaats welke ook omringd wordt door kleine dorpjes.

Op sportief gebied is er genoeg aanbod in deze vallei. Men kan er wandelen, klimmen, afdalen in ravijnen, vissen, skiën, langlaufen etc. In de herfst is het een ideale plek om paddenstoelen te zoeken.