Home - Valleien - Vallei van Ara

Vallei van Ara

De vallei van Ara en het dal van Bujaruelo liggen centraal in de Pyreneeën en omvatten het stroomgebied van de rivier Ara en zijn zijrivieren. De rivier is een van de meest ongerepte. Deze vallei is samen met de vallei van Ordesa en het aan grenzende nationale park van Ordesa en Monte Perdido door UNESCO tot Biosfeerreservaat verklaard.
De vallei, van oorsprong een gletsjer, biedt u een grote verscheidenheid; de bossen worden afgewisseld met weides en de bergtoppen met prachtige bergmeren of rivieren.

De vallei van Ordesa is een van de meest bezochte plekken van de Pyreneeën. Men heeft toegang tot deze vallei vanuit de plaats Torla. Onder Torla valt ook de plaats Fragen waar u een prachtig uitzicht heeft over de vallei.
De rivier Ara loopt door de plaats Broto en aan deze rivier staat een grote toren ‘La Cárcel’ uit de 16de eeuw. De toren werd naast opslagruimte ook als gevangenis gebruikt, vandaar de naam. Naast deze toren stond ooit een gotische brug maar deze is in de burgeroorlog verwoest.
In Oto valt vooral het huis Casa Don Jorge op met zijn verdedigingstoren uit de 16de eeuw.

Kasteel van Boltana   Waterval in de vallei van Ordesa
Kasteel van Boltaña   Waterval in de vallei van Ordesa

In de plaats Fiscal vindt u de beroemde Batan de Lacort, de enige die nog over is in Aragón. Het is een oude watermolen (gedeelte) van hout die bedoeld is om kleren te wassen. De kerk Jánovas van dit dorp heeft een mooie romaanse poort uit het begin van de 13de eeuw.

Als u zuidelijke richting Ainsa gaat komt u door Boltaña. Het belangrijkste in dit dorp is het kasteel, van oorsprong Arabisch. Nu is er echter alleen nog maar een ruïne over. In deze plaats is rond het plein (Plaza Mayor) heel lang de traditionele architectuur bewaard gebleven. De kerk San Pedro is uit de 16de eeuw.

In deze vallei zijn een groot aantal wandel- en fietsroutes te vinden en in de rivier Ara zijn watersport activiteiten mogelijk.