Home - Nationale parken - Sierra de Guara

Sierra de Guara

In de uitlopers van de Pyreneeën vindt men nog een nationaal park dat het meest bekend is vanwege zijn spectaculaire canyons (ravijnen/kloven). De bergketen ligt in het centrum van de provincie Huesca en loopt van oost naar west tussen de rivieren Guatizalema en Alcanadre. Het hoogste punt is Pico de Guara (2077 meter) en het park heeft een oppervlakte van 81.350 ha.

Het park ligt erg strategisch, tussen de rivier de Ebro en de Pyreneeën, op de scheiding tussen het middellandse zeeklimaat en dat van de Atlantische oceaan.
Wat de Sierra de Guara kenmerkt is het karst reliëf welke ontstaan is door chemische verwering van het aan de oppervlakte gelegen kalksteen door de zure eigenschappen van regenwater. Hierdoor zijn spelonken, ravijnen, rotsen en bruisende rivieren gevormd en is er een grote biologische verscheidenheid te vinden. In de lagere gedeelten liggen de mediterrane bossen en hoger in de bergen, op de weidegronden, vindt men bossen die onder invloed van het Atlantische klimaat zijn ontstaan.

Rivier de Vero   Rodellar en de vallei van Mascun
Rivier Vero   Kloof van Mascún

De steile rotsen in dit gebied zijn de ideale plek voor veel vogelsoorten om zich te nestelen, zoals de gier, de lammergier en de arend. Onder de zoogdieren vinden we het wilde zwijn, de vos, de bergkat, de marmot en de steenmarter.

Door het grote hoogte verschil tussen het noorden en zuiden van het park is er een belangrijk verschil in de vegetatie; in het noorden overheerst de eik en de den, terwijl in het zuiden het mediterrane bos, het steeneikenbos en de dennenboom op grotere hoogte, de boventoon voert. In het hele gebied is het struikgewas echter het meest kenmerkend, met name de buks (boj).

Een andere trekpleister van de Sierra de Guara is de aanwezigheid van eeuwenoude rotsschilderingen (arte rupestre). In Colungo is het 'centro de interpretación', waar informatie te verkrijgen is over de rotsschilderingen en van waaruit men de tocht naar de schilderingen kan starten. Sommige van deze routes kunnen met een gids worden gelopen, anderen kunt u zelf lopen.

Wandklimmen bij Rodellar   Bij Rodellar en de kloof van Mascun
Wandklimmen in de kloof van Mascún   Vlakbij Rodellar

Sierra de Guara is bovenal de plek voor canyoning, (wand)klimmen, speleologie en parapenting en de liefhebbers van avontuurlijke sporten kunnen hier hun hart ophalen.

Een van de belangrijkste plaatsen in dit gebied is Alquézar; dit recent gerenoveerd dorp ligt op een prachtige plek in het nationaal park. Een andere geweldige plek is de plaats Rodellar bij de vallei Mascún, vooral vanwege de natuur, de canyons en de sportmogelijkheden.

Informatie punten zijn te vinden in Alquézar, Bierge, Colungo en Rodellar.

Zie ook de valleien: vallei Cinca Bajo
Plattegrond van het nationaal park Sierra de Guara