Home - Nationale parken - Posets en Maladeta

Posets en Maladeta

In dit park dat rond de vallei Benasque ligt (in de Ribagorza), vindt men de hoogste toppen van de Pyreneeën: de bergmassieven van de Maladeta en Posets (3375 meter) en de Aneto (3404 meter).

Het beschermde park bestrijkt meer dan 33.440 hectares tussen de plaatsen Benasque, Gistaín, Montanuy, Sahún en San Juan de Plan. De oppervlakte en afwisseling tussen bergtoppen en dalen maakt dat het park rijk is aan een enorm grote biologische diversiteit; helaas wordt een aantal soorten met uitsterving bedreigd. Van de totale oppervlakte van het park ligt 70% boven 1800 meter. Kenmerkend voor het gebied zijn de aanwezigheid van vele gletsjers (13), morenen (landvorm gevormd door een gletsjer), bergmeren (95) en prachtige watervallen. De belangrijkste delen zijn: Eriste-Postets, Aneto-Maladeta en Estós-Perdiguero. In deze gebieden is de hoogste concentratie van bergtoppen boven de 3000 meter.

De spectaculaire geomorfologische formaties, in combinatie met de landbouw en veeteelt rond de dorpen in dit gebied, waren de motivatie om deze streek tot nationaal park te benoemen in 1994.

Vanaf Llanos de Hospital   Aneto vanaf Aigualluts
Richting Plan d'Estan   Aneto vanaf Aigualluts

Van oudsher werden de bergpassen gebruikt door verkopers, smokkelaars, herders en reizigers. De bergpassen van La Madera, La Pez, Chistau, el Portillón of la Picada zijn historisch gezien communicatie paden tussen de valleien van Louron en Chistau, alsmede tussen die van Luchon, Arán en Benasque. Op deze routes werden berghutten neergezet, genaamd ‘Hospitales’. Enkele zijn bewaard gebleven en dienen als overnachtingsplaats (refugios) voor wandelaars.

Het park biedt veel activiteiten gedurende het gehele jaar, zoals het bergbeklimmen en het skiën.

De belangrijkste toegangen tot het park zijn via Benasque of Eriste.
Bij Benasque rijdt u door naar LLanos de Hospital, alwaar u uw auto kunt parkeren. In de zomer pendelt een bus vanuit hier naar Plan d’Estan. Vanuit Llanos zijn verschillende wandelingen uitgezet, zoals die naar 'Forau de Aiguallut, oftewel het verdwijnende water (het rivierwater stroomt ondergronds verder en komt een aantal kilometers lager weer aan de oppervlakte).

Vanuit Eriste kan men wandelen naar de berghut 'Refugio Angel Orús’. Van hieruit kunt u de volgende dag een gemakkelijke wandeling maken naar 'lago de LLardaneta'. Dit prachtige hoogtemeer wordt omringd door bergtoppen van meer dan 3000 meter.

Informatiecentrums zijn te vinden in Eriste, Benasque en Aneto.

Zie ook de valleien: vallei van Benasque
Plattegrond van het nationaal park Posets - Maladeta.