Home - Nationale parken - Ordesa en Monte Perdido

Ordesa en Monte Perdido

In dit park van 156 vierkante kilometer (15.608 ha) ligt het indrukwekkende kalkmassief Monte Perdido van 3355 meter hoog. Het landschap rond dit kalkmassief wordt gekenmerkt door een aantal spectaculaire kloven  (canyons) zoals de Ordesa, Añisclo, Escuaín en Pineta waar de rivieren Arazas, Bellos, Yaga en Cinca doorheen lopen. De kloven en rotsformaties zijn in de ijstijd ontstaan en de meeste bestaan uit kalksteen. In de loop van vele miljoenen jaren zijn deze lagen kalksteen over elkaar geschoven. Deze formaties van kalksteen worden in de geografie het karst landschap genoemd. De kalksteen aan de oppervlakte wordt aangetast door de chemische verwering door de zure eigenschappen van regenwater, waardoor een heel grillig landschap ontstaat.

Van de valleien is Añisclo de grootste en diepste kloof (zie vallei van Vió). In dit park treft men ook prachtige watervallen, zoals de waterval van de Cinca of die van Cola de Caballo.

De Monte Perdido is de hoogste top van het park en ligt tussen twee andere toppen. Het geheel wordt de ‘Tres Sorores’ genoemd, waarover nog een mooie legende bestaat. Het park is een paradijs met bijna 1400 verschillende soorten planten. Deze diversiteit is te danken aan de verscheidenheid van microklimaten die gevormd worden door de grote verschillen in hoogte, vochtigheidsgraad en zonneschijn. Er komen 171 vogels, 32 verschillende zoogdieren en 8 typen reptielen voor in het park. U vindt er ook de lammergier, een vogel met een spanwijdte van drie meter. Deze dieren zijn buiten Afrika alleen in de Pyreneeën te zien.

Ordesa   Monte Perdido
Ordesa   Monte perdido

In het park ligt ook het beroemdste klooster van Aragón, San Juan de la Peña. Het ligt verscholen onder roodachtige rotsen. Van dit klooster is vooral de kloostergang bijzonder. De oorspronkelijke Visigotische-Mozarabische kerk dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de tiende eeuw.

Het nationale park Ordesa en Monte Perdido ligt in de provincie Huesca. Het werd officieel geopend in 1918 met 2.086 ha. In 1982 werd het park uitgebreid met de valleien Añisclo (Bellos rivier), Escuaín (kloof van de Yaga rivier) en Pineta met zijn keteldal, waardoor het zijn huidige vorm kreeg. Een aantal dorpen die rond de grens van het park liggen zijn: Bielsa, Broto, Fanlo, Puértolas, Tella-Sin, Torla, Aínsa, Boltaña.

Kloof van Anisclo   San Juan de la Pena
Kloof van Añisclo   San Juan de la Peña

U hebt toegang tot het park via de vallei Añisclo – A138 Escalona of via de vallei Ordesa – bij Torla. Tijdens het hoogseizoen kan men vanaf Torla niet met de auto het park in maar er gaat elke 15 minuten een busje.
In Torla is een informatiecentrum over het nationale park en daarnaast kunt u informatie verkrijgen in Escalona, Bielsa en Pineta.

Zie ook de valleien: vallei van Vió