Home - Nationale parken - Aigües Tortes

Aigües Tortes

Dit park ligt in het autonome gebied Catalonie. De belangrijkste kenmerken zijn de meer dan 200 bergmeren, de steile rotsen van Els Encantats en de karakteristieke meanders (kronkelende rivieren) van het hooggebergte. Het is een paradijs voor liefhebbers van de natuur: meren, watervallen, snelstromende beken, veengrond, ruige bergtoppen en lommerrijke bossen van naaldbomen, berken en beuken die een ecosysteem vormen waar een veelheid aan planten en dierensoorten kunnen bestaan.
Het park heeft een oppervlakte van ruim 14.000 hectare en is in 1955 tot nationaal park verklaard.

In de middeleeuwen kwam de romaanse kunst waardoor er nu een uniek artistiek erfgoed bestaat, welke perfect geïntegreerd is in het landschap. De vallei de Boí herbergt een van de belangrijke en best geconserveerde romaanse monumenten van Europa. Hieronder bevinden zich de kerk Sant Climent en Santa Maria de Taüll en Sant Joan de Boí. In de vallei van Àneu vallen vooral de kerken Sant Just en Sant Pastor de Son, Sant Joan de Isil, Sant Pere del Burgal en de uitkijktorens van Espot en Escaló op.

Park Aigues Tortes   San Climent
Park Aigües Tortes   kerk Sant Climent

Ook in dit park is het ecosysteem van het hooggebergte van de Pyreneeën vertegenwoordigd, ontstaan door de  werking van de gletsjers. In de buurt van de bergmeren leven onder anderen de auerhoen, de zwarte specht, de lammergier en de gems. In de weiden vindt u o.a. gentianen, boterbloemen, irissen, orchideeën en sleutelbloemen.

Plattegrond van het nationale park Aigües Tortes.