Home - Dorpen - Verlaten dorpen - Finestras

Finestras

Finestras is zonder twijfel een van de meest spectaculaire plaatsen. Niet alleen vanwege de kleine dorpskern (het plein met 1 straat) maar ook vanwege de omgeving. Tegenover Finestras ligt het stuwmeer Canelles en westelijk liggen die indrukwekkende rotspartijen die er uit zien als twee grote parallelle muren. Ze worden daardoor ook wel de ‘Chinese muur van Finestras’ genoemd.

Tussen de twee muren ligt de romaanse kerk San Vicente (11de eeuw). Het dorp zelf is een ruïne en er is nauwelijks meer door de straten te lopen. Het plein is echter nog een mooi plekje! De kerk staat net als de rest van het dorp op instorten.
Op dit moment woont er gedurende de zomer en in de weekenden nog 1 familie in dit dorp, echter zonder water en electriciteit.

U bereikt het dorp over een lange en kronkelige weg, ongeveer 12 km vanaf Estaña. Het beste is met een 4x4. Op de weg van Lerida naar Vielha neemt u de afslag richting Estopiñan. Voordat u in dit dorp aankomt, vlakbij een mijntoren, neemt u het pad (zonder asfalt). Na ongeveer 3 km slaat u rechtsaf tot u bij de brug van Penavera komt. Deze gaat over het uiteinde van het stuwmeer. U blijft het rechterpad volgen tot u in het dorp komt.

Finestras ligt even zuidelijke van de vallei Noguera.

Spaanse chinese muur bij Finestras Spaanse chinese muur Spaanse chinese muur bij Finestras
De chinese muur van Finestras met de resten van de kerk  
Spaanse chinese muur bij Finestras Finestras en de chinese muur
Nog meer muur....  
Casa in Finestras Het plein van Finestras
Het huis van Maria in Finestras Het plein van Finestras met Maria op de stoel