Home - Dorpen - Verlaten dorpen - Castarlenas

Castarlenas

Castarlenas is een prachtig plaatsje, ongeveer 13 km van Graus. En 4 km van Torres del Obispo. Het ligt bovenop een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over het dal van Sarrón.

De laatste personen verlieten Castarlenas aan het eind van de jaren 70. Een van de redenen dat men het dorp verliet is dat er nooit elektriciteit is gekomen. Bovendien was de watervoorziening erg moeizaam, de waterbron was ver van het dorp verwijderd. Het dorp telt 32 huizen hoewel in de jaren 60 nog maar 20 huizen bewoond waren. De voornaamste bron van inkomen was de olijfolie. De olijfgaarden. van de boeren lagen echter zeer verspreidt rond het dorp. Op de leraar na moesten alle zaken van buiten het dorp komen. De priester moest op een ezel opgehaald worden en de dokter kwam per paard uit Graus.
De dorpsfeesten, rond 17 augustus, waren in hoogtij dagen van het dorp groots en de beste bands kwamen er optreden.

De kerk in Castarlenas, San Pedro Apóstol uit de 16de eeuw, is nog steeds indrukwekkend, hoewel het niet meer echt veilig is om er naar binnen te gaan vanwege instortingsgevaar. Vlakbij de kerk vindt u graan silo’s van 2 meter diep.

U kunt Castarlenas bereiken door midden in Torres de Obispo, op de belangrijkste kruising, het pad naar links te nemen. Het ligt net even zuidelijker van de vallei van Isábena.

Verlaten dorp Castarlenas   Bouwval in verlaten dorp Castarlenas
De kerk in Castarlenas   Bouwval