Home - Dorpen - Roda de Isábena

Roda de Isábena

In de 10de eeuw was Roda de Isábena de hoofdstad van het graafschap Ribagorza en had het een bisschopszetel.
De romaanse kathedraal van Roda de Isábena werd twee keer gebouwd. De eerste keer in het jaar 956 maar deze werd door Abd El Malik verwoest in 1006. In 1010 werd Roda de Isábena heroverd door de christenen en begon men met de tweede bouw welke voltooid werd in 1030. De kathedraal functioneerde als bisschopszetel tot 1149. In dat jaar werd de zetel overgedragen aan Lérida.

Roda de Isábena ligt vlakbij de rivier Isábena en het dorp steekt uit boven de rest vanwege zijn ligging op een heuvel. Daarmee domineerde Roda de Isábena de vallei van Isábena en was het in de 10de  eeuw ook een vestigingsplaats met uitkijktoren. In die tijd was Roda de Isábena een zeer belangrijke plaats, maar deze glans verminderde op het moment dat de bisschopszetel aan Lérida werd overgedaan.

Kathedraal van Roda de Isabena   de kloostertuin van Roda de Isabena
De kathedraal van Roda de Isábena   De kloostertuin

Echter, door de kathedraal van San Vicente Mártir is het rijke verleden goed bewaard gebleven en men vermoed dat Roda het kleinste dorp van Spanje is wat een eigen kathedraal heeft. Hoe dan ook, dit prachtig gerestaureerde dorpje is zeker een bezoek waard.

De kathedraal is van oorsprong romaans Lombardische, hoewel er door de tijd heen wel wijzigingen geweest zijn. In de kathedraal vindt u drie crypten op verschillende niveaus waarvan de centrale crypte zeer uitgebreid en complex is. Het altaarstuk is uit de barokke tijd. In de oude refter die aan de kloostertuin ligt, zijn frescos en necrologische inscripties te bewonderen. Op dit moment is het een sfeervolle eetzaal.