Home - Dorpen - Jaca

Jaca

Jaca is de hoofdstad van de streek Jacetania met een aanzienlijke monumentale waarde. Vandaag ten dag is het een belangrijke toeristische plaats in de Pyreneeën.

In Jaca vindt u de eerste romaanse kathedraal van het land uit de 11de eeuw, opgericht om de positie van de stad als strategische enclave van de Camino de Santiago te verstevigen.
Door de natuurlijke grenzen was Jaca gedurende eeuwen een verdedigingsplaats. Dit is duidelijk terug te zien in de burcht Ciudadela, pentagonaal fort  uit de 16de eeuw.

De burcht Ciudadela is de enige in Spanje die zijn originele pentagonale structuur heeft met een bastion op iedere hoek. De bouw begon in 1595 en duurde tot 1690. Boven de ingang hangt het schild van Los Austrias. Binnen de burcht liggen de grote binnenplaats voor de wapens en een kleine kerk. De burcht Ciudadela en de Belgische burcht van Luik zijn de enige met een pentagonale vorm, die nog geheel in takt zijn. De burcht is in 1951 uitgeroepen tot kunsthistorisch monument.

Kathedraal van Jaca   de burcht van Jaca
De kathedraal van San Pedro   De burcht Ciudadela

De kathedraal van San Pedro is romaans. De bouw begon op ongeveer hetzelfde moment als de bouw van de kathedraal in Santiago de Compostela, als bisschoppelijke kathedraal en hoofdplaats van het koninkrijk Aragón. De kathedraal bestaat uit drie kerkschepen, elk met verschillende vrijstaande zuilen en kolommen. De dwarsschepen van deze kerk bezitten een bruggenhoofd met drie absides die een trotse harmonie uitstralen. De mooie grote poort op het westen heeft half ronde bogen die leunen op de deurstijlen. Een timpaan (muurpaneel) verfraait deze poort en twee leeuwen flankeren een monogram van Christus. Dit is slechts een fractie van wat er in en om deze kathedraal te zien is.

Overige bezienswaardigheden in deze stad zijn het fort van Jaca Fuerte de Rapitán, Casa Consistorial notabel gebouw uit de 16de eeuw, de kerk San Cristóbal, het klooster van de Benedictijnen en de toren Torre del Reloj.

Naast de bezienswaardigheden en de historische waarde die Jaca heeft, ligt het bovendien dichtbij de skipistes van Astún en Candanchú  en in de buurt van de Camino de Santiago.