Home - Dorpen - Graus

Graus

Graus is het ‘hoofdstadje’ van de streek Ribagorza en hier bevinden zich de voornaamste instanties en winkels van het gebied.

De oude kern van Graus is in 1975 tot kunsthistorisch monument verklaard. Er zijn nog stukken van de oude stadsmuur te zien en de drie toegangspoorten (Chinchín, Linés en Barón)  tot de oude stad zijn bewaard gebleven. In de wijk Barrichós heerst nog de middeleeuwse sfeer en loopt u door smalle geplaveide straatjes. Hier liggen enkele statige huizen zoals dat van Mur, Solano en Fanón.

Het meest opvallende is echter het grote plein, Plaza Mayor. Het harmonische plein heeft een zuilengang en de huizen aan het plein zijn gedecoreerd en de muren beschilderd. Er zijn verschillende bouwstijlen te onderscheiden. Het huis Casa Consistorial heeft een Mudéjar arcade en is in de renaissancistisch Aragonese stijl. De huizen Casa Pentineta en Casa Barón zijn versierd met allegorische schilderingen.

het plein van Graus   de basiliek van Graus
Huis op de Plaza Mayor van Graus
 
   
Basiliek la Virgen de la Peña

Net boven Graus ligt de basiliek Basílica de la Virgen de la Peña. Deze basiliek is van oorsprong romaans maar heeft ook gotische en renaissancistische elementen. De robuuste kerk heeft 1 kerkschip met een stergewelf. Een zuilengang omringd de patio van de basiliek waaraan ook het oude hospitaal ligt dat nu dienst doet als een museum. Vanaf deze plek heeft u een mooi uitzicht over de valleien van Ésera en Isábena.

De parochiekerk San Miguel is romaans hoewel er veranderingen zijn geweest tot in de 18de eeuw. In deze kerk bevindt zich een kruisbeeld dat gedoneerd werd door San Vicente Ferrer, de patroonheilige van Graus en enkele waardevolle gotische schilderijen.

Graus heeft nog een mooie middeleeuwse brug over de rivier de Ésera. Daarnaast valt het grote standbeeld op van Joaquín Costa. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van het stuwmeer Lago Barasona dat net ten zuiden van Graus ligt.