Home - Dorpen - Benasque

Benasque

Benasque ligt in het hart van de Pyreneeën. Van oudsher lag het erg geïsoleerd, zowel van Frankrijk als van de rest van Spanje. Er wordt verondersteld dat, voor de bouw van de kloof Ventamillo (rond 1916), het een dag reizen kostte (te voet of per paard) om vanaf Graus naar Benasque te komen.het dorp Benasque

Lange tijd was, zoals in het hele gebied, de veeteelt en in mindere mate de landbouw de belangrijkste economische bron rond Benasque. Dit is de laatste decennia echter radicaal veranderd. Nu is het toerisme de belangrijkste bron van inkomen en dat is goed te zien aan de winkels in Benasque en de wintersport chalets rond deze plaats.

Van oorsprong is Benasque waarschijnlijk wel Romaans en uit die tijd stammen de eerste badhuizen met zwavelhoudend water. Dit staat echter nergens gedocumenteerd. Vlakbij Benasque ligt nu het badhuis Baños de Benasque met geneeskrachtig water.

In de oude kern van Benasque heerst nog de eeuwenoude sfeer en vindt u de traditionele huizen behorende bij bergdorpen. Enkele bijzondere gebouwen zijn de romaanse kerk Santa María uit de 13de eeuw, het paleis van de graaf van de Ribagorza (renaissance) en de grote toren van het huis Casa Juste.