Home - Dorpen - Alquézar

Alquézar

Alquézar is prachtig gerestaureerd middeleeuws dorp dat ligt op een rotsige heuvel naast de kloof van de rivier Vero en in het nationale park Sierra de Guara. Het pittoreske dorpje is tot kunsthistorisch monument uitgeroepen. Van oorsprong is Alquézar Moors maar in het jaar 1065 werd het heroverd door de koning Sancho Ramirez.

De oude dorpskern brengt ons terug naar de middeleeuwen met zijn smalle, steile straatjes. De huizen zijn voornamelijk uit de 16 eeuw later. In die eeuw ontstond hier tevens de traditionele bouwstijl die karakteristiek is voor het gebied de Somontano. De huizen gaan op in het landschap omdat ze gemaakt zijn van steen en planken.

Alquezar, het dorp   Alquezar, uitzicht over de heuvels
Het dorp Alquézar   Uitzicht vanaf Alquézar

In het dorpje ligt een groot kasteel/klooster, het Colegiata de Santa María. Dit is van oorsprong een benedictijns klooster uit de 11de eeuw,  waarvan nu nog over zijn: enkele stukken van de stadsmuur, de hoogste toren en fragmenten van de romaanse kerk.
In de 16de eeuw bouwde de architect Juan de Segura echter de kolossale collegiale kerk Colegiata Santa María (nationaal monument). Deze bestaat uit een kerkschip en een veelhoekige abside (nisvormige ruimte) met kruisgewelven. Het grote altaarstuk en het kruisbeeld zijn uniek. Het altaarstuk is uit de renaissance en gemaakt van hout. De figuren zijn uitgebeiteld en daarna beschilderd en verguld.

De Plaza Mayor (het grote plein) van Alquézar is onregelmatig. De oorzaak is dat de bewoners aan het plein allemaal een overdekte portiek wilde hebben waar ze voor de zon en regen kunnen schuilen en ze deze portieken allemaal afzonderlijk op hun eigen manier hebben laten bouwen.

Het colegiata Santa Maria van Alquezar   de kloof bij Alquezar
Het Colegiata de Santa María   De kloof naar de rivier Vero

Alquézar ligt midden tussen de cañons (kloven) en is de uitgelezen plek voor canyoning. Natuurlijk zijn er ook veel wandelroutes die bijvoorbeeld de kloof van de rivier Vero in lopen of naar eeuwenoude rotsschilderingen.