Home - Dorpen - Aínsa

Aínsa

Aínsa is uitgeroepen tot kunsthistorisch monument en is de hoofdstad van de streek Sobrarbe. Er is een modern gedeelte met winkels en een oud centrum dat op de heuvel gebouwd is. De architectuur van het middeleeuwse oude centrum is het meest onvervalste en daardoor een van de mooiste plekken in Pyreneeën van Aragón.
Aínsa kent zijn oorsprong in het jaar 724 toen de koning Garci Ximénes het veroverde op de Moren.

Het vestigingskasteel uit de 11de eeuw is onderdeel van de verdedigingslinie van de christelijke gebieden en was hiermee ook de kiem van het ontstaan van de stad die gedurende de middeleeuwen ommuurd werd. De bouw nam enkele eeuwen in beslag, het begon in de 11de eeuw en werd afgerond in de 17de eeuw. Van het originele romaanse gedeelte is nog maar weinig over. Het belangrijkste gedeelte is de toren Torre del Homenaje.

Ainsa   Plein van Ainsa
Aínsa   Het plein van Aínsa

De huidige aanblik van de stad is het resultaat van Felipe II die gelastte een burcht te bouwen om de belangrijkste gebieden in de Pyreneeën te versterken en Franse invallen te voorkomen.

De gerestaureerde romaanse kerk Santa María uit de 11de-12de eeuw heeft een uniek kerkschip met een halfrond, puntig gewelf en een abside (nisvormige ruimte). Opvallend is de crypte met zijn 18 zuilen met kapiteel (kopstuk). Daarnaast is de kloostergang bijzonder door zijn onregelmatigheid welke het gevolg is van alle aanpassingen gedurende de tijd. De voorgevel is eenvoudig met 4 bogen op zuilen en een Christusmonogram.
De toren vervult een fundamenteel verdedigingselement en was bedoeld als uitkijktoren. Het bewijs hiervan zijn de schietgaten. De toren telt vier verdiepingen en de derde is bestemd voor de klokken.

Uitzicht vanaf Ainsa   De kerk van Ainsa
Uitzicht over de rivier de Cinca  
Kerk Santa María

De Plaza Mayor, het grote plein, dateert uit de 12de en 13de eeuw en is trapeziumvormig met een zuilengang aan 2 kanten. Aan het hoofd staat het gemeentehuis en daar komen de straten ‘calle Mayor’ en ‘calle de La Santa Cruz’ samen. De straat ‘calle Mayor’ heeft veel adellijke huizen waaronder Casa Arnal en Casa de Bielsa. Casa Arnal uit de 16de eeuw is een voorbeeld van een gebouw welke typerend is voor de streek door zijn voorgevel en zijn traliewerk. Casa de Bielsa uit de 16de of 17de eeuw heeft boogvensters met zuilen uit de (pre)gotische tijd.